Oude atlassen en oude topografische kaarten

Voor Copernicus dacht men dat de aarde het centrum van het gekende heelal vormde. In dat wereldbeeld draaide de zon rond de aarde. Dat kunnen we onszelf nou al niet meer voorstellen toch? Maar gelukkig ontwikkelden de ontdekkingsvaart en de cartografie zich erg snel na de Middeleeuwen. Want wist u dat de oudste gedrukte atlas stamt uit 1477? En dat reeds in 1570 een moderne atlas verscheen die was opgebouwd in een vaste samenstelling. De samenstelling die we nou ook kennen bij de atlas. Dus van groot (de hele wereld) naar klein (landen, provincies en steden). Bij Dat Narrenschip verkopen we deze prachtige oude atlassen en oude topografische kaarten.

Prachtige oude atlassen en topografische kaarten

De oude atlassen en oude topografische kaarten uit de 17e eeuw zijn prachtige stukken. Deze atlassen en kaarten vormden als het ware een soort schouwtoneel van de wereld. Prachtig versierd met decoratieve elementen. Het woord atlas hebben we te danken aan Gerard Mercator, hij introduceerde het woord atlas. En tot op de dag van vandaag wordt dit nog steeds zo gebruikt.

De bekendste, beroemdste en allermooiste atlas die ooit gemaakt is, is de atlas van Joan Bleau, Atlas Major. Dit bestaat uit 12 delen van de hele wereld. En één van die delen is helemaal gewijd aan de Nederlanden.

Een omvangrijke collectie oude topografische kaarten

Antiquariaat Dat Narrenschip heeft een omvangrijke collectie oude topografische kaarten. Daterend van de 16e eeuw tot de 19e eeuw. Deze topografische kaarten verschaffen u een uniek beeld van de wereld toen. U zult ervaren dat er achter deze kaarten van alles schuil gaat, een prachtig mooi verhaal.

Geïnteresseerd in één of meerdere oude topografische kaarten of oude atlassen? Plaats uw bestelling dan telefonisch of per e-mail of kom tijdens openingstijden naar één van onze verkooppunten.

Informatiepagina's