Oude atlassen en oude topografische kaarten

Voor Copernicus dacht men dat de aarde het centrum van het gekende heelal vormde. In dat wereldbeeld draaide de zon rond de aarde. Dat kunnen we onszelf tegenwoordig misschien moeilijk meer voorstellen. Na de Middeleeuwen ontwikkelde de ontdekkingsvaart en de cartografie zich erg snel. Wist u dat de oudste gedrukte atlas stamt uit 1477? Reeds in 1570 verscheen een moderne atlas die was opgebouwd volgens een vaste samenstelling. De samenstelling en volgorde die we vandaag de dag nog steeds kennen bij de atlas. Het begint groot (kaarten van de hele wereld) en gaat naar klein (landen, provincies en steden). Bij Dat Narrenschip verkopen we deze prachtige oude atlassen en oude topografische kaarten.

Prachtige oude atlassen en topografische kaarten

De oude atlassen en oude topografische kaarten uit de 17e eeuw zijn prachtige historische stukken. Deze atlassen en kaarten vormden als het ware een soort schouwtoneel van de wereld. Prachtig versierd met decoratieve elementen. Het woord atlas hebben we te danken aan Gerard Mercator, die het introduceerde. Tot op de dag van vandaag wordt dit zo gebruikt.

De bekendste, beroemdste en fraaiste atlas die ooit gemaakt is, is de atlas van Joan Bleau, Atlas Major. Bestaande uit 12 delen van de hele wereld. En één van die delen is volledig gewijd aan de Nederlanden.

Een omvangrijke collectie oude topografische kaarten

Antiquariaat Dat Narrenschip heeft een omvangrijke collectie oude topografische kaarten. Daterend van de 16e eeuw tot de 19e eeuw. Deze topografische kaarten verschaffen u een uniek beeld van de wereld van vroeger. U zult ervaren dat er achter deze kaarten verhalen, symboliek en ontdekkingen schuilgaan.

Geïnteresseerd in oude topografische kaarten of oude atlassen? Laatstgenoemde staan niet op onze website, maar zijn wel te bekijken in onze fysieke winkel in Middelburg. Neem telefonisch of per e-mail contact op voor een afspraak, of kom tijdens openingstijden bij ons langs.

Informatiepagina's

document.addEventListener('contextmenu', function(e) { e.preventDefault(); alert('Right-click is disabled on this site.'); });